وکالت خودرو

وکالت خودرو

تعریف وکالت:
وکالت از مصدر تفویض گرفته شده است و به معنای سپردن امری به دیگری و تفویض او برای انجام برخی امور است، لذا علت نامگذاری شخص دوم به عنوان وکیل این است که شخص اول، همان موکل، مسئولیت را به او سپرده است. از انجام کاری است. وکالت در حقوق به معنای قراردادی است که بر اساس آن شخصی برای انجام کاری از طرف دیگری قائم مقام و نماینده می شود.

بنابراین با توجه به توضیحاتی که داده شد، وکیل به وکالت از موکل اقدام می کند و از نظر حقوقی نیز مانند این است که موکل خودش این کار را انجام داده باشد. در امور خودرو، نمایندگی خودرو برای خرید یا فروش عمده یکی از موضوعات بسیار مهم و حیاتی در این معامله است.

ماهیت قرارداد وکالت:
عقد وکالت جایز شمرده می شود یعنی هر یک از طرفین هر زمان که بخواهند می توانند آن را فسخ کنند. طبق ماده ۶۵۶ قانون مدنی در این عقد شخصی به دیگری وکالت می دهد تا عمل معینی را انجام دهد تا قائم مقام او باشد.

طبق ماده ۶۷۸ قانون مدنی، وکالت به سه صورت قابل فسخ است که عبارتند از:

۱- عزل وکیل از طرف موکل

۲- استعفای وکیل

۳- حجر یا فوت یکی از طرفین

* در صورتی که وکیل بلامانع باشد، موکل نمی تواند وکیل را عزل کند.

وکیل فروش خودرو:
لازم به ذکر است که قرارداد وکالت یکی از اسناد رایجی است که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم می شود. اعم از وکالت ازدواج، وکالت فروش اموال منقول یا غیر منقول، وکالت در امور خدماتی و غیره.

در این میان نمایندگی فروش خودرو که جزء اموال منقول است (اموال منقول به نوعی اموال است که قابلیت جابجایی بدون عیب و نقص را دارد) یکی از متداول ترین آنها محسوب می شود.

نمایندگی خودرو نیاز به یک سری مقدمات دارد، مثلاً باید پلاک و سند رسمی انتقالی که در اداره ثبت تنظیم می شود را تعویض کند. آثار و نتایجی که این پیش نیازها را دارند عبارتند از:

ثبت رسمی مالکیت خریدار در دفاتر اسناد رسمی الزامی است در غیر این صورت خریدار بر اساس اراده طرفین معامله مالک خودرو محسوب نمی شود. به عبارت دیگر، فروشنده همچنان مالک خودرو است و تا زمانی که انتقال به صورت رسمی انجام نشده باشد، تنها او حق معامله با آن خودرو را دارد.
با ثبت قرارداد «انتقال خودرو» در اداره ثبت، حق مالکیت مشتری ثابت می شود. بر اساس ماده ۲۹ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی: نقل و انتقال خودرو با سند رسمی انجام می شود، صاحبان وسایل نقلیه موظفند برای بررسی اصالت وسیله نقلیه، هویت و هویت به ادارات راهنمایی و رانندگی یا مراکز تعیین شده مراجعه کنند. مالک، پرداخت جریمه و بدهی معوق و تغییر پلاک به نام مالک جدید مراجعه شود.

تیصره ۱

– نیروی انتظامی می تواند با همکاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور امکان استقرار دفاتر اسناد رسمی به تعداد کافی در مراکز تعویض پلاک را فراهم کند.

تبصره ۲

– آیین نامه نحوه اجرای این ماده و نحوه حضور ادواری و با رعایت قرارها برای کلیه دفاتر اسناد رسمی در مراکز تعویض پلاک ظرف مدت یک ماه توسط وزارتخانه های دادگستری و کشور و نیروی انتظامی تهیه و به تصویب خواهد رسید. توسط کابینه

منظور از ماده مذکور سند رسمی است و با دقت در اصطلاح انتقال می توان دریافت که منظور از سند رسمی، سند انتقال قطعی است. بنابراین ابتدا خریدار باید به مرکز تعویض پلاک مراجعه و نسبت به تعویض پلاک به نام خود و پلاک به نام فروشنده اقدام و نسبت به تنظیم سند رسمی در دفتر اسناد رسمی اقدام کند. بنابراین یا فروشنده و خریدار در مرکز تعویض پلاک و متعاقباً در دفتر اسناد رسمی حاضر می شوند و همه مراحل را با هم طی می کنند و یا اینکه فروشنده به خریدار وکالت می دهد.

در نتیجه در صورتی که فروشنده به هر دلیلی فرصت همراهی خریدار را در مرکز تعویض پلاک و دفتر اسناد نداشته باشد، می‌تواند کلیه امور از قبیل تعویض پلاک را به نام خریدار یا هر شخص دیگری که خریدار بخواهد و سند خودرو را به نام خریدار تنظیم کند. یا هر شخصی که خریدار بخواهد نماینده خریدار باشد.

نمایندگی خودرو:
وکالت تعویض پلاک: با این وکالتنامه خریدار می تواند بدون حضور فروشنده به مرکز تعویض پلاک مراجعه و نسبت به انتقال مالکیت اقدام کند و متعاقبا برای تنظیم سند قطعی به دفترخانه مراجعه کند. ماشین با فروشنده
کل وکالتنامه فروش: بر اساس این نوع وکالت، خریدار با وکالت از فروشنده، کارهای مربوط به تعویض پلاک را انجام می دهد و برای ثبت سند قطعی به دفترخانه مراجعه می کند. وکالت نامه فروش و تعویض پلاک دارای محدودیت زمانی می باشد. پیشنهاد وکلای گروه وکلای دادگستری ایران بهتر است از اعطای حق وکالت به خریدار خودداری شود.
وکالت به این معناست که خریدار می تواند خودرو را بدون سند بفروشد، اغلب زمانی که خریدار وکالت نامه دلالی را می خواهد زیرا قصد دارد از پرداخت هزینه های انتقال سند خودداری کند تا بعداً سود بیشتری به دست آورد.

حدود اختیارات وکیل و مشکلات معامله نمایندگی خودرو:
وکالت فقط برای انجام امور حقوقی و نه مادی (مانند حمل و نقل) امکان پذیر است. همچنین لازم است وکالت در امری انجام و تفویض شود که موکل نیز قادر به انجام آن باشد و اهلیت داشته باشد (به آن صلاحیت داشتن حق و اعمال آن صلاحیت می گویند). هر چقدر هم که وکیل شما قابل اعتماد باشد، ممکن است اتفاقی برای شما بیفتد.

مثلاً حتی اگر وکیل شما برادر یا فرزندتان باشد، ممکن است ماشینی را بخرند که مناسب شما نیست یا ماشین شما را به فرد نامناسبی بفروشند. بنابراین توصیه می کنیم در انتخاب وکیل دقت لازم را داشته باشید تا بعدا با مشکلات جبران ناپذیری مواجه نشوید.

هزینه وکالت معاملات خودرو:
لازم است این هزینه بر اساس توافق بین طرفین قرارداد پرداخت شود و مبلغ آن با توجه به قیمت خودرو می تواند کم یا زیاد باشد. معمولاً طبق عرف هزینه های انتقال سند و تعویض پلاک بر عهده خریدار بوده و پرداخت شهریه و سایر عوارض بر عهده فروشنده می باشد.

خلاصه:
با توجه به آنچه در این مقاله ذکر شد، بهتر است از دادن وکالت به شخصی که شناخت کافی از او ندارید خودداری کنید، مثلاً اگر به عنوان فروشنده به خریدار وکالت می دهید. عدم اطلاع کافی از تعویض پلاک و او قبل از انتقال مدل خودرو، تصادفی رخ می دهد و عابر در اثر این تصادف جان خود را از دست می دهد و یا اینکه از خودرو برای مقاصد غیرقانونی مانند حمل مواد مخدر استفاده می شود، زیرا شما مالک خودرو محسوب می شوند، اگر پلیس خودرو را توقیف کند، شما مظنون اصلی محسوب می شوید. شما خواهد شد.

اگر می خواهید با استشهادیه و مدارک امضا شده تبرئه شوید چاره ای جز طی مراحل قانونی و پیمودن مراحل دادگاه نخواهید داشت. بنابراین لازم است نسبت به اعطای وکالت در معامله خودرو هوشیار و مراقب بود تا دچار تعارض و مشکلات احتمالی نشوید.

در صورت نیاز می توانید برای دریافت مشاوره کاملا رایگان از وکیل من با شماره ۸۷۲۰-۶۰۰-۰۹۱۲ تماس بگیرید.

4/5 - (2 امتیاز)
tell
mobile
telegram
whatsapp